.

.

dilluns, 4 d’octubre del 2010

Dos valencians agredits per la policia marroquina al Sàhara Occidental

Els valencians Juan Vicente Luz i Carmen Carvajal van ser agredits al Sàhara Occidental quan actuaven d’observadors per impedir que la policia marroquina apallissara a un grup d’activistes sahrauís que arribava a l’aeroport de l’Aaiún. En el grup d’espanyols que actuaven d’observadors està també l’actor Willy Toledo.
Els valencians Juan Vicente Luz i Carmen Carvajal, membres de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FASPS) i de l’Associació Al-Amal, es van veure ahir a la nit embolicats en la violència viscuda a l’Aaiún, capital del Sàhara Occidental, a l’arribada a l’aeroport d’un grup d’activistes sahrauís que tornaven d’Alger on han participat en una conferència de Drets Humans. La policia marroquina, la majoria d’ells de paisà i emprant una força brutal, van carregar contra els sahrauís que esperaven l’arribada dels seus companys a l’aeroport i contra els observadors espanyols, entre ells Juan Vicente i Carmen, i també l’actor Willy Toledo, qui va rebre bona part dels cops en intentar gravar amb el mòbil l’assetjament a què s’estaven veient sotmesos.

La policia marroquina ens grava, ens fa fotos, ens increpa, ens disparen flaixos a la cara, ens empenyen, ens persegueixen, ens provoquen. La tensió que estem vivint aquests dies és horrible i és només un detall del que passa cada dia al Sàhara Occidental ja que en estar nosaltres ací tracten de mantenir les formes”, afirma Juan Vicente Luz.
Juan Vicente i Carmen van rebre insults, empentes i puntades de peu però estan bé. Willy Toledo va patir danys en un dit i es creu que ho pot tenir fracturat, un altre observador espanyol va rebre un fort cop a la cara. Un sahrauí va rebre una tremenda puntada al cap i va quedar inconscient, a dues dones sahrauís els injectar alguna cosa a la cama i ahir a la nit van perdre tota la mobilitat d’aquest membre.
És menyspreable que ningú es vulga preocupar pel que passa al Sàhara Occidental. Avui ens assabentem de primera mà perquè els nostres companys estan allà, però aquest és el dia a dia de molts sahrauís des de fa molts anys. La violència que exerceix Marroc contra ells és brutal i això no es pot suportar. Allò és un polvorí i els sahrauís ja no tenen por enfrontar-se a la policia marroquina i això està generant molta violència. És igual si són nens, dones o gent gran, el cas és que són sahrauís i la premissa del Marroc és acabar amb ells”, assegura Lola Claramunt, presidenta de la Federació d'Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada