.

.

dimecres, 29 de setembre del 2010

Conferència Internacional en suport al Sàhara Occidental

Aquestos dies, 25, 26 i 27 de setembre, s’ha realitzat a Alger una conferència internacional per tal de reclamar el dret d’autodeterminació, el respecte als drets humans i el fi de l’espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental en la qual han participat forces polítiques, diputats, sindicats, el moviment solidari i activistes de la zona ocupada.


La Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià també ha estat en aquesta conferència a través de dos companys del col·lectiu Al-Amal de València, Carmen Carvajal i Juan Vicente Luz.

Al mateix temps, un grup d’observadors espanyols entre els quals es troba l’actor Guillermo Toledo i el Conseller del Cabildo de Gran Canaria i president de la Federació Estatal d’Institucions Solidàries amb el Sàhara, Carmelo Ramírez, a més a més, dels companys d’Al-Almal de València, acompanyaran als activistes sahrauís al seu regrés a L’Aaiún després de participar en la conferència a Alger.

dijous, 9 de setembre del 2010

Tremquem el bloqueig informatiu sobre el Sàhara

Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva reprén l’activitat de lluita a favor de la causa sahrauí després de dos mesos intensos desenvolupant el programa de Vacances en Pau que ha permés que 12 xiquets i xiquetes sahrauís passen un estiu diferent.

D’aquesta manera ens hem adherit a la concentració convocada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià que porta per lema TRENQUEM EL BLOQUEIG INFORMATIU SOBRE EL SÀHARA.

Benvolguts amics / Benvolgudes amigues del Poble Sahrauí:

La manifestació que el dia 28 d'agost van protagonitzar catorze activistes canaris en l'avinguda Smara de L'Aaiun (Sàhara Occidental) a favor de la defensa de la llibertat del poble sahrauí, ha elevat el grau de repressió constant executada per les forces marroquines. El seu objectiu era evidenciar amb la seua presència la denúncia de la insostenible situació a què es veuen sotmesos: postergació del Referèndum, saqueig dels seus recursos, violació sistemàtica dels Drets Humans, sense que arribe a la comunitat internacional, com a conseqüència del bloqueig informatiu que rodeja el conflicte.

A fi de denunciar aquesta dramàtica situació i per a cridar l'atenció de la societat valenciana sobre el que s'ha dit anteriorment, convoquem una concentració el divendres 10 de setembre a les 19.30h. a la Plaça del Temple de València.


NO SIGUEU INDIFERENTS!
Us esperem!




CONCENTRACIÓ CONTRA LA REPRESSIÓ MARROQUINA AL SÀHARA OCCIDENTAL:
TRENQUEM EL SILENCI
DIVENDRES 10 DE SETEMBRE A LES 19:30 h.

DAVANT DELEGACIÓ DE GOVERN
(PLAÇA DEL TEMPLE DE VALÈNCIA)

dimecres, 8 de setembre del 2010

Un estiu entre nosaltres

Aquest és un breu resum de les activitats que han realitzat els xiquets i les xiquetes sahrauís durant els dos mesos que han passat amb Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva

Els xiquets i xiquetes sahrauís van arribar en dos vols la matinada del 5 al 6 de juliol a l’aeroport de València. Al final, dels 13 que esperàvem sols van arribar 12, ja que una de les xiquetes sahrauís no va poder agafar l’avió per qüestions mèdiques ja que estava malalta amb la conseqüent decepció per la família acollidora que l’esperava. Enguany, des del nostre col·lectiu acollíem a dos xiquets sahrauís que eixien per primera vegada dels Campaments de refugiats. Molts xiquets i xiquetes sahrauís van aplegar cansadíssims i gairebé sense forces i mig dormint a Xàtiva.

Aquets xiquets i xiquetes sahrauís que van arribar a la Costera a través d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva han passat els dos mesos d’estiu a les poblacions de Xàtiva, el Genovés i la Granja de la Costera. La primera setmana van passar les revisions pediàtriques pertinents al Centre de Salut i més endavant, els dos nouvinguts, i aquells que se’ls va detectar algun problema l’any passat o se’ls va detectar alguna cosa a les revisions pediàtriques es van desplaçar a València a la Fundació Oftalmològica del Mediterrani per tal de fer-los una revisió oftalmològica profunda.

A l’Ajuntament de Xàtiva es va fer la recepció institucional on van ser rebuts per l’Alcalde Alfonso Rus i per la Regidora Yolanda Sipán i, al Genovés van ser rebuts per el Tinent-Alcalde Joaquín Masip. Aquestes són les institucions públiques que han col·laborat amb Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva dins del programa de Vacances en Pau 2010. Altres entitats que visitaren els xiquets i xiquetes sahrauís van ser Caixa Popular i La Caixa ja que col·laboren en diversos programes de cooperació que desenvolupem a favor del poble sahrauí.

Durant l’estiu els xiquets i xiquetes sahrauís han participat en moltes activitats tal i com els mitjans de comunicació han difós. Han eixit en la premsa comarcal, han estat entrevistats a Ràdio Xàtiva Ser i també a la televisió, a la CCTV. L’activitat central va ser la Trobada de nens i nenes sahrauís a Foios en la qual es van reunir tots els que van arribar al País Valencià. L’altra gran activitat que esperaven els xiquets i xiquetes sahrauís acollits per Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva era l’acampada al Càmping Xàtiva que es va desenvolupar l’últim cap de setmana de juliol, on els xiquets i xiquetes sahrauís van gaudir moltíssim de l’experiència de passar junts tres dies i de les activitats que els van preparar les monitores del Grup Scout Cohinoor de Xàtiva.

A l’agost van veure un partit de futbol al Camp de la Murta, el de la presentació del CD Olímpic. I com no, a la Fira d’Agost anaren a esmorzar i a pujar a les atraccions ja que els xiquets i xiquetes sahrauís gaudeixen moltíssim. Aquest estiu va finalitzar amb una festa i un sopar d’acomiadament que va reunir a tots els xiquets i xiquetes saharuís, a les famílies acollidores i als amics i simpatitzants amb el poble sahrauí al poliesportiu de Novetlè.


Sense cap dubte, aquest ha estat un estiu diferent per aquestos xiquets i xiquetes sahrauís que tindran moltes coses que contar als seus amics i a la seua família a partir del dia 5 de setembre quan retornen als campaments de refugiats de Tinduf. També ha estat un estiu diferent per aquelles famílies que per primera vegada han acollit un xiquet sahrauí i per aquelles que repeteixen experiència. Ara, els socis i simpatitzants d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva continuaran treballant a favor de la causa sahrauí, per tal que se’ls reconega els seus drets i per tal que es complisquen les resolucions de l’ONU, i, treballant en la preparació de les properes Vacances en Pau 2011.

dimarts, 7 de setembre del 2010

Ja han arribat al Sàhara

Els xiquets i xiquetes sahrauís acollits pel col·lectiu d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva ja han arribat als Campaments de refugiats de Tinduf.


La vesprada del diumenge 5 de setembre va ser un dia molt emotiu per a les famílies d’acolliment, per a socis i simpatitzants del nostre col·lectiu i per als amics i amigues dels xiquets i xiquetes sahrauís que es reuniren a la rodona de l’antic IES Dr. Simarro per esperar a l’autobús que els duria a l’aeroport de València. A l’acomiadament dels xiquets i xiquetes sahrauís també va acudir la regidora de l’Ajuntament de Xàtiva, Yolanda Sipán.

Finalment, el programa de Vacances en Pau 2010 va finalitzar ahir amb l’eixida dels avions des de València en direcció a Tinduf. Els xiquets i xiquetes sahrauís acollides pel col·lectiu d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva han arribat aquest matí als Campaments de Refugiats de Tinduf, cadascun a la wilaia en la qual viuen (L’Aaiun, Smara, Auserd i 27 de Febrero). Els avions van eixir amb els endarreriments que ens té acostumats la companyia Air Argelie i d’aquesta manera a les 2 de la matinada se n’anava l’últim dels avions programats.


No obstant, una de les xiquetes sahrauís, s’ha quedat a Xàtiva per tal que puga ser intervinguda quirúrgicament i no podrà retornar fins a desembre.

Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva volem agrair als mitjans de comunicació la difusió de les activitats del programa de Vacances en Pau i de la problemàtica en la qual viu el poble sahrauí.

dissabte, 4 de setembre del 2010

Tornen a casa els xiquets i xiquetes sahrauís

Tornen als Campaments de refugiats sahrauís els xiquets i xiquetes que van ser acollits per Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva dins del programa de Vacances en Pau 2010.


Vacances en Pau és un símbol de solidaritat amb els nens i nenes sahrauís i un clam per la pau, contra la injustícia i contra la violació dels drets humans al Sàhara Occidental. Aquest projecte arribarà a la seua fi el proper 5 de setembre quan els avions isquen des de València cap als Campaments de refugiats de Tinduf. Amb aquesta iniciativa, Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva ha fet realitat el somni de 12 xiquets i xiquetes sahrauís de passar un estiu diferent. Ara bé, una de les xiquetes sahrauís haurà de quedar-se quasi fins a finals de desembre per tal de ser intervinguda quirúrgicament. S’ha pres aquesta decisió ja que aquest era el seu últim any del programa de Vacances en Pau i amb la intervenció mèdica la xiqueta veurà millorada la seua qualitat de vida als Campaments de refugiats de Tinduf.

Així, el diumenge 5 de setembre se n’aniran els xiquets i xiquetes sahrauís acollits per Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva. Al voltant de les 23:45 hores, eixiran els dos avions que duran als xiquets i xiquetes sahrauís que han passat l’estiu al País Valencià als Campaments de refugiats de Tinduf. Les famílies acollidores acomiadaran satisfetes d’aquesta experiència, per haver passat un estiu diferent i haver-lo compartit amb aquestos xiquets. Ara, aquest representants de la causa sahrauí, els seus petits ambaixadors que ens han explicat les condicions tan dures en les quals viuen, en uns campaments de refugiats, tornen per a retrobar-se amb els seus pares, els seus germans i els seus amics. I un desig compartit, l’esperança que les resolucions de l’ONU es complisquen i els permeta celebrar el referèndum sobre l’autodeterminació del poble sahrauí i acabar així l’exili de més de 35 anys que els ha sotmés el regne de Marroc i la feblesa dels governs democràtics d’Espanya.

Actualment, les notícies que ens arriben del Sàhara Occidental que està ocupat militarment pel Marroc no són gens positives. Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva esperem que la situació política canvie i que d’aquesta forma s’acaben les constants violacions dels Drets Humans als territoris ocupats pel Marroc i que tant pateix la població sahrauí com els ciutadans espanyols que recentment han visitat l’Aaiun. També esperem que s’acabe amb l’explotació il·legal dels recursos econòmics del Sàhara Occidental (sobretot els recursos pesquers) i que les resolucions de l’ONU siguen complides per tal de poder realitzar el referèndum d’autodeterminació com a única solució al conflicte.


Cal que quede ben clar que la societat xativina i de la Costera vol per als xiquets i xiquetes sahrauís refugiats que han compartit i comparteixen el temps d’estiu amb nosaltres, un futur amb pau i llibertat a la terra que els pertany.